יום רביעי, 20 בינואר 2010

הפרידה

המטרה הראשונה עמה עלינו להתמודד עם פתיחת שנת הלימודים הנה תהליך הפרידה של הילד מהוריו והסתגלותו למסגרת.
הכניסה למסגרת קבוצתית חדשה כרוכה בתהליך של הסתגלות למקום זר, אנשים וילדים בלתי מוכרים, שגרה יומית אחרת וכללי התנהגות שונים מאלה שהתינוק היה רגיל להם עד כה. מלבד הבדלים בהתפתחות, בהתנסויות קודמות של פרידה ובהיסטוריה של המשפחות נבדלים הילדים זה מזה גם בכושר ההסתגלות שלהם. עם זאת, גם אלה שמסתגלים בקלות יחסית זקוקים לתמיכה תמידית.

ילדים מבטאים מצוקת פרידה לא רק באמצעות בכי. הם יכולים לגלות תוקפנות, להתנהג כתינוקות, לאבד את חיוניותם, להתרפק, לאבד את תיאבונם או להפריז באכילה, לסרב ללכת לישון או לברוח לתוך שינה. התנהגויות אלו אינן בהכרח סימנים לבעיות בבית. ייתכן שהן תגובות לפרידה אשר עשויות להעלם במשך הזמן כאשר הילד יזכה לתשומת לב והבנה. בניית גשרים בין הבית והמסגרת הקבוצתית תקל במעט על מצוקת הפרידה.

על מנת להקל על התהליך יש לקחת בחשבון מספר נקודות:

1. תהליך הפרידה יהיה הדרגתי ויעשה בהתאם לצרכיו האינדיווידואליים של כל ילד.
בשלב הראשון ישהה ההורה במסגרת וישמש "בסיס בטחון" לילדו עם זאת יהיה פסיבי על מנת לאפשר לילד רכישת עצמאות במסגרת החשה.

2. מוצע להביא לילד חפץ אליו הוא קשור במיוחד על מנת שישמש לו "חפץ בטחון" ויהווה גשר בין המסגרת לבית.

3. יש לתת לגיטימציה לקושי הרגשי של הילד להיפרד. חשוב שהורה לא ייעלם לילד כאשר זה עסוק אלא ייפרד ממנו בלכתו גם אם הדבר כרוך בבכי. "בריחה" עלולה לגרום לפגיעה באמון של הילד בהורה ובדיעבד להקשות על תהליך הפרידה ולצמצם את המוטיבציה לסקרנות וחקרנות של הילד במסגרת החדשה.

4. מוצע לשוחח עם הפעוט מספר ימים לפני לכתו למסגרת החדשה, לספר לו במונחים קונקרטיים על המסגרת (היכן היא, מה עושים שם באופן כללי, שמה של המטפלת וכו') במידת האפשר רצוי לבקר עמו במקום ולהכיר לו את המטפלת.

תהליך הפרידה הנו תהליך טבעי הכרוך בקיים רבים הן מבחינת הילד והן מבחינת הוריו. על קשיים אלה לא ניתן "לדלג" אולם ייתכן ששימוש בנקודות הנ"ל יאפשר תהליך פרידה איכותי יותר אשר יאפשר לילד ולהוריו הקלטות טובה ונעימה יותר וכן תהווה בסיס לרכישת אמון ועצמאות של הילד.


גן ילדים במודיעין

גמילה

הגמילה מחיתולים ומעבר לשליטה בצרכים, הוא תהליך מורכב ותובעני עבר הילד, אך טומן בחובו גם תחושת הישג ועצמאות ובטחון ביכולתו האישית.

הילד שעד כה עשה את צרכיו ללא הגבלה של זמן ומקום, נדרש לזהות תחושות מקדימות לצרכים, להודיע על כך לסביבתו, להתאפק ולעשות את צרכיו במקום מוגדר: סיר או שירותים.
היכולת של הילד הפעוט לעמוד במשימה זו בהצלחה תלויה במספר גורמים, אשר רק צירופם ושילובם יחד- יביא לגמילה עם מיעוט תסכולים.

1. בשילה פיזיולוגית.
2. בשילה רגשית.
3. סביבה תומכת.

הבשילה הפיזיולוגית של הילד מתבטאת ביכולת השליטה על הסוגרים, כלומר יכולת שליטה והתאפקות בעשיית הצרכים+ יכולת להסיר את מכנסיו להתיישב על הסיר.

הבשילה הרגשית של הילד מבטאת את המוכנות הפסיכולוגית של הילד להתמודד עם המטלה החדשה הדורשת אחריות אישית, התאפקות, ועצמאות.
א. אחריות אישית- להודיע בזמן ולהגיע בזמן לשירותים ולא להיות תלוי בהצעת המבודר ותזכורות חוזרות ונשנות.
ב. התאפקות- יכולת להתאפק עד השירותים או סיר.
ג. עצמאות- להגיע בכוחות עצמו אל הסיר או השירותים, להוריד את המכנסיים ולהתיישב בעצמו.

המוכנות הרגשית של הילד, כוללת גם את יכולתו להתמודד עם תסכולים וכישלונות, "פנצ'רים" העלולים לקרות במהלך הגמילה.

סביבה תומכת: לסביבה חשיבות רבה בהצלחת תהליך הגמילה, תגובות של עידוד ותמיכה מצד ההורים, המחנכים ודמויות נוספות הקרובות לילד- יסייעו לילד בהתמודדותו המטלה החדשה, ההצלחות והפיספוסים.
תגובות של כעס, אכזבה, דחייה, הענשה וכו' במקרים של "פנצ'רים", עלולות לחזק בילד תחושות של תסכול ואשמה ובכך לפגוע במוטיבציה ובשיתוף הפעולה שלו בהמשך התהליך.

חשוב לזכור: נושא הגמילה עלול להיות זירה למאבקי כוח בין הילד להוריו, בעיקר כאשר ההורים משדרים לילד כי לעשיית הצרכים בסיר/שירותים חשיבות גדולה מאוד עבורם. כאשר ההורים מפנים תשומת לב מופרזת לנושא "מנדנדים" ומזכירים בכל רגע ומביעים מורת-רוח בקטעי הפנצ'רים.

במקרים מסוימים יכולים מסרים כאלו מצד ההורים להתבטא אצל הילד גם בקיצוניות של "דווקא" וגם ב- "עצירות"- כאשר הילד כביכול אינו "נותן" להורים את מה שהם כל כך רוצים!

לסיכום- רק שילובם של שלושת המרכיבים: בשילה פיזיולוגית, בשילה נפשית, ומוכנות הסביבה לתהליך- יאפשר גמילה מוצלחת ויקטין את הפיספוסים והתסכולים.
הורים המעוניינים לעזור לילדם להיגמל, צריכים בנוסף לבירור מוכנותו של הילד לבדוק ולברר עם עצמם- האם הם מוכנים לעבור עימו את התהליך המביא איתו גם לכלוך, כביסה מרובה, ואי- נוחות מסוימת.

וזכרו:
גמילה מוצלחת יכולה להתרחש בכל זמן ובכל עונה (לא רק בקיץ) אם יתקיימו הדרושים לביצועה התקין!

לפרטים וברורים אישיים נוספים הנכם יכולים ומוזמנים לפנות לסאקי ולתאם פגישה.

בברכה ובהצלחה!!!
סאקי/גן בשיא

גן ילדים במודיעין